Bir süper termoplastik türü olarak PEEK’in temel özelliklerini ve tartışılmaz faydaları bilinmektedir. Gelişen teknolojiyle birlikte 3D Printing teknolojisi ile PEEK parçaların üretimi artık mümkün hale gelmiştir. Üstelik bu üretilen parçalar, geleneksel üretim yöntemleri ile üretilen parçalar ile performans ve sağlamlık açısından kafa kafaya gelmiştir. 3D Printing ile PEEK parça üretmek için 2 farkı yöntem vardır. FDM yani eklemeli imalat yöntemi ve Laser Sinterleme yöntemi. Laser Sinterleme yöntemi bazı kesin avantajlar getirmekle birlikte PEEK için hem yenidir, hem de ekonomiklikten uzak ve karmaşıktır ve firmaya bağımlılığı neredeyse zorunlu kılar. FDM ile PEEK parça üretimi ise size hem hız, hem model serbestliği, hem ekonomiklik sağlarken, sizi firma bağımlılığından da kurtarabilir. Bu avantajların yanında ebetteki zorluklar vardır ancak bunlar aşılmaz değildir. En temel mesele FDM ile üretilen PEEK parçaların geleneksel yöntemlerle üretilmiş parçalar kadar sağlam nasıl üretileceğidir. Veya başka bir deyişle FDM 3D ile üretilmiş parçalar gerçekten PEEK’in tüm faydalarına ve sağlamlığına sahip midir?
Hiç unutulmaması gereken bir gerçek her endüstride olduğu gibi burada da karşımıza çıkıyor. Üretici firmalar geliştirdikleri ürünleri daha çok satabilmek için mutlaka hayatın gerçeklerinden bir miktar uzaklaşabilir. Kimisi az uzaklaşır, kimisi çok uzaklaşır ama mutlaka bu kural işler. Dolayısı ile biraz karmaşık bir konuyu internette araştırmaya başladığınızda ulaştığınız bilgiler her zaman biraz taraflı olacağını kabul etmek lazım. Biz kendi konumuzla ilgili olarak olabildiğince tarafsız olmaya çalışacağız. Şimdi tekrar konumuza dönelim. “PEEK 3D Printing” diye araştırma yaptığınızda karşınıza onlarca 3D yazıcı üreticisi, Filament üreticisi çıkar. Biraz konuyu derinleştirdiğinizde şu gerçeği hemen anlarsınız. “ PEEK ile parça üretimi için 3D Yazıcı mutlaka kapalı kasa olmalıdır ve çember sıcaklığı en az ….. sıcaklığına sahip olmalıdır.” Evet çember sıcaklığı gerekliliği tartışılmazdır. Peki ideal sıcaklık kaç derece olmalıdır veya diğer faktörler daha az mı önemlidir? Çember sıcaklığı en az 250 °C olmalıdır diyen firmanın 3D yazıcısının fiyatı ortalama 50.000 USD veya daha fazladır ve genellikle cihazın yıpranan parçalarını temininde sizi kendine bağımlı yapar. Eğer sayamayacak kadar çok paranız varsa bu firmalardan birisiyle çalışabilirsiniz elbette. Başka bir firma size 80 °C çember sıcaklığı olan 3D yazıcısını önerir amacı ise genellikle düşük fiyatla müşterisini ikna etmeye çalışır.
Bu konuyla bağlantılı başka bir konuya geçelim. Hemen hemen 3D yazıcı üreticileri her tür termoplastikten yapılmış filamentler ile mükemmel baskı aldığını iddia ederler. Ancak konu mühendislik plastikleri ise her bir Filament türünün ayrı bir karakteri olduğunu, ayrı davranışları olduğunu pek önemsemezler ve satın alma esnasında toz pembe olan hayat satıştan sonra kabusa döner. Eğer polimer yapısında anlamıyorsanız, eğer baskı alacağınız termoplastiğin karakterini, davranışını bilmiyorsanız, eğer 3D yazıcınıza tamamen hakim değilseniz başarılı olamazsınız veya başardığınızda çok zaman ve çok para kaybetmiş olursunuz. Mesela çok sıklıkla PEEK Filament satıcısı, sattığı PEEK içeresindeki kristal oranını, kristalleşme sıcaklığını, bunları bilmenin 3D baskıya, kullanacağı modele nasıl etki ettiğini bilmez. Yani Konu PLA ile oyuncak üretmekten çok farklıdır. Kullandığınız dilimleme yazılımına hakim olmak, parça üretilirken 3D yazıcı kafasının izleyeceği yola müdahale etmekte neyin nesi? Peki ya destek? 7/24 destek alabilmek te lazım değil mi? Vb vb..
İşte bizim farkımız buradadır. Biz kullandığımız 3D yazıcı, dilimleme yazılımını ve PEEK Filament’i asla değiştirmeyiz. Her bir bileşenin birlikte en yüksek performansla çalışabileceği çok detaylı adımlara, ayarlara ulaşmak için onlarca saatler çabaladık, her detayın derinlerine indik. Amacımız müşterilerimize nerdeyse tak-çalıştır modelinde bir hizmet sunmaktı ve bunu başardığımızı düşünüyoruz. Dolayısı ile bizimle çalışan müşterilerimiz kısa zamanda, ün düşük fire oranı ile en yüksek performansta parçalar üretmektedir.
Yukarıda giriş yaptığımız çember sıcaklığı konusuna yeniden dönelim. PEEK için çember sıcaklığı ne olmalıdır? Bizim deneyimlerimiz ideal PEEK ile 3D baskı için çember sıcaklığının 130C-150 C olması gerektiğini söylüyor. Peki o zaman çember sıcaklığı 90C olan bir 3D Yazıcı ile baskı alınabilir mi? Elbette alınır. Ancak aşağıdaki hususlara azami dikkat gösterilirse, 90C çember sıcaklığı ile teorik performans değerlerinin ortalama yarısına ulaşmak mümkün olabilir. Gene 90C için çekme ve büzülme risklerine problemlerine çözüm geliştirmek şarttır. O zaman şu soruyu cevaplamak gerekir. Yani PEEK parça ihtiyacınız var ve daha düşük mekanik performans değerleri bile işinizi görüyorsa 90C çember sıcaklığı olan bir 3D yazıcı işinizi görecektir. Ancak bu ileri seviyede bahsettiğimiz tüm hususlara hakim olmak kaydıyla olabilir. Çember sıcaklığı 150 C üzeri olan bir 3D yazıcının size katkısı teorik performans değerlerine yaklaşmanızı sağlar ancak bu seferde modelin boyutsal hassasiyetini kaybetme riski doğar. Bunun yanında, yüksek maliyetler, firmaya bağımlılık gibi iki temel konu akılda tutulmalıdır.
Aşağıda PEEK ile 3D baskıda önemli olan ve daha az önemli olan parametreleri görebilirsiniz.
Önemli Hususlar Daha az önemli hususlar
Baskı öncesi ön işlemler Nemden arındırma Filament çapı
Vizkozite/Baskı Hızı/Filament besleme dengesi Destek modeli, oranı
Baskı katmanı yükseklik ve genişliği Filament akış oranı
Nozzle Sıcaklığı, çapı Baskı sonrası işlemler
Dilimleme Yazılımı Baskı Yolu
Comentarios