Bir yarı kristal türü polimer olan PPS ( Polifenilen Sülfit ) metal uygulamaların alternatifi olarak çok dikkat çekici özellikler sunar. Bio uyumluluk hariç olmak üzere PEEK’in çok güzel bir alternatifi iken, 3D baskılar için çok yüksek özelliklerde, çok pahalı yazıcı ihtiyacı gerektirmez. Kg fiyatı PEEK'in yaklaşık 1/4'üdür. (https://www.krux.com.tr/product-page/pps-natural-filament-1-kg-siyah)
Öte yandan PPS ULTEM PEI ile bir çok konuda benzer performans sunarken, Termal genleşme katsayısı ULTEM'den bile daha düşük yani tercih edilendir. Keza su buharı emme oranında da PPS ULTEM PEI'den öndedir. https://www.makeitfrom.com/compare/Polyetherimide-PEI/Polyphenylene-Sulfide-PPS
Bazı PPS Özellikleri
Sürekli kullanımda 200-220°C sıcaklıklara dayanır. Termal genleşme katsayısı PEEK ve ULTEM'den daha düşük olduğundan yüksek sıcaklık uygulamalarının vazgeçilmezidir.
Kimyasal direnci en yüksek polimerdir. ( 200 °C altında hiçbir solvent içinde çözülmez)
Kendinden alev geciktirici ve yanmaz yapıdadır.
Sürünme ve aşınma dayanımları çok yüksektir.
Üstün mekanik özelliklere sahipken, yüksek boyutsal kararlılığa sahiptir.
İyi bir elektrik yalıtkanıdır ve yüksek nemli ortamlardan etkilenmez.
Yere düştüğünde çıkardığı ses metale çok benzer.
Neme karşı en dayanıklı materyallerden birisidir.
Bazı PPS uygulamaları
Otomotiv sektöründe, yüksek sıcaklık, motor yağı, fren yağı, hidrolik vb tüm otomotiv sıvı ve yağlarının yoğun olduğu ve mekanik dayanım gerektiren parçalar için ideal bir seçimdir. Tüm tuz ve otomotiv yağ ve sıvılarının korozyonuna karşı dayanıklıdır. Gene araçlardaki kaput altları çok güzel bir PPS uygulamasıdır.
Diğer yaygın olduğu sektör ise elektrik elektronik sektörüdür. Bobinler, konnektörler, röleler, valfler vb.
PPS ile 3D Baskı Detayları
PPS parçalar FDM teknolojisi kullanılarak 3D Baskı yöntemiyle başarıyla üretilmektedir. Üstelik PPS parçalar için ihtiyacınız olan 3D yazıcılar PEEK basabilen 3D yazıcılar kadar yüksek yatırımlar gerektirmez. 315-340 °C Nozzle sıcaklığı, 120 °C Tabla sıcaklığı olan kapalı kasa 3D yazıcılarda küt parçaların baskıları alınabilir. Eğer 3Dyazıcıda 70 °C çember sıcaklığı olursa bu işleri mükemmelleştiriyor. Biz iş ortğımız olan CreatBot Firmasının F160 PEEK 3D yazıcısı (https://www.krux.com.tr/product-page/creatbot-f160-peek) ile çok başarılı PPS baskıları ortalama 50 mm/sn hızla alabiliyoruz ve bu yazıcıyı kendi satışını yaptığımız PSS Filamentlerimiz için öneriyoruz. Bunun yanında BambuLAb X1E 3D Yazıcı ile de çok başarılı PPS baskıları alınabiliyor. Bu 3D yazıcıyı da öneriyoruz. Elbette ki baskı alırken dikkat edilmesi gereken hassas noktalar ve ayarları müşterilerimizle paylaşıyoruz.
Comments